Aducem muzeele în casa ta
Un proiect câștigător al fondurilor nerambursabile puse la dispoziție de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Muzeele din România sunt instituții importante din patrimoniul cultural român care aduc în atenţia contemporaneităţii pagini de istorie, civilizaţie, religie, cultură, literatură, artă, însumând civilizaţia societăţii omeneşti. Rolului crucial al acestora în conservarea şi transmiterea valorilor patrimoniale, spirituale, culturale şi naturale ale unui popor.
Muzeele, privite doar din perspectiva barierelor arhitecturale,sunt instituții ale căror clădiri nu îndeplinesc de cele mai multe ori normele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități. Motivele existenței acestor situații neplăcute țin de subfinanțare sau încadrarea clădirilor în categoria monumentelor istorice. Vizitarea unui muzeu este o experință unică de care majoritatea persoanelor cu dizabilități nu au parte din diverse motive.
Din cauza situației actuale, impuse de pandemie și a barierelor arhitecturale pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități, proiectul „Aducem muzeele în casa ta” oferă o alternativă digitală vizitării fizice a unui muzeu, alături de un ghid muzeograf.
Pe parcursul a patru întâlniri, un grup de 10 persoane cu dizabilități vor vizita virtual 4 muzee din România. Muzeele vor fi prezentate de un muzeograf voluntar care își va expune materialul educativ și va antrena în discuții culturale grupul de participanți.
Prezentările vor fi concepute pentru a încorpora o gamă largă de tehnici de învățare și se va pune accent pe rol activ pe parcursul vizitei virtuale.
La sfârșitul workshop-ului participanții vor fi încurajați să își exprime concluziile cu privire la această experiență și la o eventuală continuare a activităților. De asemenea, participanții la workshop vor fi premiați.
O a doua linie a proiectului este realizarea unei baze de date a muzeelor accesibile din România și realizarea unui studiu cu privire la gradul de vizitarea a muzeelor din România de către persoanele cu dizabilități. Studiul privind gradul de vizitare se va realiza prin aplicarea unui chestionar online persoanelor cu dizabilități. Baza de date a muzeelor accesibile se va realiza prin colectarea informațiilor primite din partea instituțiilor muzeale din România. Se urmărește colectarea datelor privind accesibilizarea, în perioada 15-31 ianuarie, a cel puțin 5 muzee din orașele mari ale României. Evaluarea accesibilizării va ține cont de legislația în domeniu.
Formular de înscriere „Aducem muzeele în casa ta”
Workshop destinat doar persoanelor cu dizabilități
Calendar întâlniri pe platforma ZOOM: 18, 21, 25, 28 ianuarie 2021..
Dacă te-ai înscris în primii 10 participanți și iei parte la cele 4 întâlniri la sfârșit vei fi premiat.
10 locuri disponibile.
Completează chestionarul privind gradul de vizitare al muzeelor.
Realizarea unui studiu, pe bază de chestionar, cu privire la gradul de vizitare al muzeelor din România de către persoanelor cu dizabilități. Chestionarul va fi aplicat pe 100 de persoane cu diferite dizabilități, în perioada 15-31 ianuarie.
Finanțare proiecte și acțiuni culturale dedicate Zilei Culturii Naționale 2021
Parteneri: Ministerul Culturii, Lions Reșița Kindness
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.